PARAULES AMB AROMA

Tinc una planta i l'acabo de batejar amb el nom d'Aroma. El seu perfum embriaga de tal forma que les hores es desdibuixen en un temps, on les agulles del rellotge marquen minuts inexistents. Les seves fulles desprenen energies que no es deixen veure però que impregnen l'espai de poesia. Aroma és menta, aroma és amistat.

17 de gener 2006

MÉS ENLLÀDes que l’home neix,
es prou vell per morir.

No em perdono a mi mateix
no haver tornat a veure’t.
Ets tu qui desapareix,
avui, ens toca perdre’t.
Ets tu, germà, qui fineix.

És destí de l’esperit
superar les inquietuds,
buscant trobar
en la senectud seguretat.

(Pere Oliva)

POEMA SOBRE LA VIDA I LA MORTEls vius necessitem els morts,
Sàpigues i recorda tots els dies de la vida
que els vells escolten d’una altra manera,
perquè compten i pesen dels dies la ferida.
La vida breu no permet esperança llarga,
la natura disposa com a condició i norma
portar desplegats dins els gens de finitud.
El dubte de morir en mi o en altres sorts,
és la lluita entre finitud i infinitud.
Els vius continuem necessitant els morts.
(Pere Oliva)

SENTIMENTQuè és el socialisme?
Joan Reventós

Hi ha un fil conductor del socialisme democràtic que ha travessat i ha sobreviscut les vicissituds històriques del Segle XX: es tracta del seu substrat humanista.
Gràcies a aquest substrat, el socialisme democràtic ha resistit els cants de sirena de la utopia totalitària del comunisme i ha evitat presentar-se com una concepció del món tancada. Ha combatut la idea de la submissió de l'individu a les grans estructures classistes, partidistes o estatals, i la concepció determinista de la història en què es basava.
Per contra, el socialisme democràtic ha assumit que la història no pot explicar-se tan sols per l'economia i la tecnologia. Els homes i les dones, amb les seves passions i els seus interessos i les seves circumstàncies històriques, amb una part d'atzar i una altra de necessitat, també fan avançar la història. Una història que, en darrera instància, és la història de la llibertat.
El socialisme humanista ha volgut ser, és i vol seguir sent un combat generós per la dignitat humana i per l'emancipació personal i social, fonamental en una radical motivació ètica i en un sentiment de responsabilitat vers la col·lectivitat, i convençut, a més, que tant sols pot avançar en aquest combat amb les armes de la cultura i l'educació.
El socialisme, entre altres coses, és també un sentiment. Sense el sentiment que impulsa a les persones, el socialisme no acaba de ser del tot. La seva transcendència descansa en el sentiment que desvetlla.
 
contador de visitas
contador de visitas