PARAULES AMB AROMA

Tinc una planta i l'acabo de batejar amb el nom d'Aroma. El seu perfum embriaga de tal forma que les hores es desdibuixen en un temps, on les agulles del rellotge marquen minuts inexistents. Les seves fulles desprenen energies que no es deixen veure però que impregnen l'espai de poesia. Aroma és menta, aroma és amistat.

26 de febrer 2009

8 DE MARÇ DIA DE LA DONA TREBALLADORA

MANS DE DONA,

Miro les meves mans, són joves i vigoroses, amb la pell fina i suau. Mans de dona jove i treballadora.
El proper dia 8 de març celebrem a Badalona, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, un dia commemoratiu per a la lluita de la dona, per la seva participació en peu d’igualtat amb l’home, en la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a ésser humà.
La història ens recorda que la idea de gaudir d’un dia internacional de la dona va sorgir a finals del segle XIX en plena revolució industrial i amb l’auge del moviment obrer. L’origen d’aquesta data es remunta a 1857 quan a Nova York, va tenir lloc una marxa de dones treballadores d’una fàbrica tèxtil en protesta per les condicions del seu treball; anys més tard, a l’any 1908, un grup de dones treballadores -costureres industrials de grans fàbriques- es van declarar en vaga per a protestar per les seves condicions laborals. Aquelles dones reivindicaven l’augment de salaris, la reducció de la jornada laboral i l’acabament del treball infantil. Durant aquella vaga pacífica 129 dones van morir cremades a un incendi de la fàbrica Cotton Textile Factory, aquell incendi va ser provocat pels mateixos amos de la fàbrica. Es creu que aquesta desgràcia va ocórrer el dia 8 de març.
Un any després, a l’any 1909, es va celebrar per primer cop als Estats Units el Dia de la Dona Treballadora, responent a una declaració del Partit Socialista Americà. El dia 8 de març de l’any 1910, durant el Congrés Internacional de Dones Socialistes a Dinamarca es va proclamar el Dia de la Dona Treballadora. A l’any següent i com a resposta a aquella proclama, més d’un milió de dones i homes europeus, van participar en manifestacions per demanar la igualtat de drets entre dones i homes.
Ha passat el temps. Miro les seves mans, aquelles que un dia em van bressolar, mans esquerdades, amb empremtes per tots els treballs realitzats dins i fora de casa; mans de dones anònimes, que em parlen de treball, d’esforç i de lluita per aconseguir un món, una societat i una ciutat més igualitària, més solidaria. En definitiva, un món millor.

 
contador de visitas
contador de visitas