PARAULES AMB AROMA

Tinc una planta i l'acabo de batejar amb el nom d'Aroma. El seu perfum embriaga de tal forma que les hores es desdibuixen en un temps, on les agulles del rellotge marquen minuts inexistents. Les seves fulles desprenen energies que no es deixen veure però que impregnen l'espai de poesia. Aroma és menta, aroma és amistat.

25 de maig 2010

LA CAIXA SOCIALISTA

La caixa socialista,

En Ramon assegut davant de la taula, davant d’un immaculat full blanc, amb el llapis a la mà, pensa i escriu que el socialisme, entre altres coses, és també un sentiment. Sense l’emoció que impulsa les persones, els socialisme no acaba de ser del tot. La seva transcendència descansa en el sentiment que desvetlla, com deia el company Joan Reventós.
Davant seu, amb veu de passat, una capsa de fusta vermella crida ser oberta. Del seu interior treu una fotografia. Quan temps ha passat! En Xavier Soto portava un jersei a ratlles de colors vi i negre amb pantalons texans. Un jove amb el cap i el cor ple d’idees socialistes. Ell amb les seves idees i els seus comportaments va deixar constància del seu compromís cívic i polític a la ciutat de Badalona, tant a nivell del moviment estudiantil que va encapçalar a l’Institut Eugeni d’Ors, com dins del procés de la reconstrucció de les Joventuts Socialistes. En Xavier Soto va arribar a ser el Primer Secretari de les Joventuts de Catalunya. Dins la memòria d’en Ramon es produeix un tumult d’imatges i de records relacionats amb aquella època de joventut.
En Ramon endinsa la mà a la caixa i treu un paper doblegat i descolorit. Obre el paper i veu que és tracta de la lletra de la cançó dels treballadors del món sencer: la Internacional Socialista. Continua escorcollant a veure si troba l’insígnia socialista que l’avi li va regalar el dia que va fer la primera comunió; aquella insígnia que encara portava la rosa i la bandera de Catalunya. A l’agafar en la mà el distintiu evoca el somriure de l’avi i el seu interès per la política i la dialèctica. Si hagués de descriure amb brevetat a l’avi podria dir que va ser un home ordenat i honest que va defensar, des de l’esforç del seu treball i des de la seva vida personal, la seva ideologia socialista.
En Ramon davant el full, i amb la memòria plena d’imatges, continua escrivint que avui més que mai la gent d’esquerres hem d’entendre la necessitat de caminar tots plegats en benefici de la justícia, la democràcia i la igualtat social.
 
contador de visitas
contador de visitas