HEM DE CANVIAR!


En un excepcional marc, Einstein envoltat de formules matemàtiques li va donar la benvinguda, i li va adreçar a la sala de conferències. Va passar pel passadís neuronal, tot un seguit de fotografies realitzades per neurocientífics de tot el món li mostraven l'estructura del cervell. Va continuar fins arribar a lÀgora, el nom de la sala, on tindria lloc l'acte de la Societat del Coneixement a Catalunya i Espanya. Sense dubtes, va pensar, que l'espai elegit per a la celebració havia estat molt encertat.

La primera taula "La societat del coneixement diferents perspectives" va estar formada per quatre persones. El presentador moderador en Xavier Castella va plantejar: cap a on anem i on estem a nivell de telecomunicacions i de la societat del coneixement, i tres ponents dels quals va recollir algunes pinzellades:

Pere Navarro:
- Repàs de la societat industrial i postindustrial fins a arribar a la societat del coneixement.
- Ajuntaments agents actius i significatius dins dels canvis a la societat.

Carles Martí:
- La societat del coneixement és objecte de reflexió i de propostes.
- La realitat la construïm nosaltres, entendre per què passen les coses per què sinó ho saben difícilment ho podrem canviar (Marx).
- Interrelació: societat coneixement - globalització: tendeix a l'homogeneització però també per altra banda permet la diversitat. Llegit en termes interns és genera més diversitat.
- Trencaments de conceptes culturals.
- Atents a què no és generin noves desigualtats. La diversitat no es pot convertir en desigualtat.

Josep Zaragoza:
- Exemple: utilització de la llum. No sabem com funciona, no són electricistes però tothom la utilitza.
- Una societat es transforma quan la majoria de la gent utilitza quelcom sense plantejar-se com funciona.
- Presència de noves realitats.
- Som un Partit d'esquerres, volem eines que ens donin més qualitat de vida i ens permetran viure millor.
- La pàgina del PSC va ser la pàgina més visitada d'Espanya la nit del Referèndum.
- PSC: que la gent tingui més accés a participar.
- Les noves tecnologies canvien les relacions.
- La informació va molt de pressa.
- Canvi de mentalitat, noves maneres d'afrontar les coses. Encara es pensa amb els mètodes antics.
- Primer crear cartells en allò que sigui més modern i innovador, i després fer-lo a la manera clàssica (Clàssic: enviar cartes. Modern: enviar emails).
- Pensar de manera diferent i perdre les pors: decidir si enviar cartes o no.
- Afrontar nous reptes. Els canvis són arriscats. Les nostres pròpies inhibicions són la barrera que més ens consta de saltar.
- Trencar esquemes per transformar la societat.
- Ajuntaments que apliquin la informació immediata (donar informació dia després dels Plens, butlletins internàutics).
- Les noves tecnologies impliquen un canvi de comunicació i de participació, com ja va passar al seu dia amb l'aparició de la Radio i la TV.
- Si la informació és escassa la solució potser equivocada.
- Objectiu: "HEM DE CANVIAR".


La segona taula "Present i futur de la innovació tecnològica a Catalunya" va estar formada per quatre persones. El presentador moderador en Josep Martí va assenyalar: què tipus d'administració necessita l'empresa per ser innovadora, i tres ponents dels quals va recollir també algunes idees:

Joan Rangel:
- Problema que han d'afrontar els líders polítics: temps curt i eventualitat.
- Responsable polític: saber escoltar, per saber allò que està passant al voltant i rodejar-se de bons col·laboradors.
- Partit: canvi de cultura organitzativa.
- Necessitat de treball en xarxa.
- Missatge bidireccional: compartir fòrum de debat.
- Implicació del nou format del DNI electrònic.

Josep Lluís Mancho:
- Impacte de la tecnologia de la innovació en la vida. La innovació s'està accelerant.
- Record al passat: temps de la criptologia, segle V abans de Crist, batalla de Salamina, victòria de la democràcia contra una tirania; es va poder guanyar la batalla per què es va poder passar un missatge secret.
- Multiplicació dels coneixements en molt poc de temps. Acumulació de coneixements i major nombre de gent dedicada a investigar aquestes qüestions.
- Encara no ha arribat l'explosió d'aquestes tecnologies.
- Tecnologia amb caire social: hem de preocupar-nos de les persones, i s'han de dedicar més persones a aquests temes.
- Esforç important en l'educació: reforçar l'educació clàssica i la nova (Edelin).
- Major inversió de les empreses i de les administracions.
- Coneixement àmbit de les noves tecnologies: Coneixement acadèmic: universitat, centres d'investigacions, estudis reglats, i coneixement desordenat que està sorgint en el Softwarelliure a favor d'adquirir la base tecnològica suficient per adquirir coneixements.

Jordi Valls:
- Conceptes interrelacionats: immigració, internet, globalització.
- Creació de xarxa tecnològica.
- Innovació externa, buscar idees fora.
- Velocitat de canvis, necessitat d'aplicar aquests canvis als governs.
- Increment de la productivitat.
- Què és pitjor equivocar-se o no fer res?


La tercera taula "Espanya en convergència tecnològica amb Europa" va estar també per quatre companys. El presentador moderador n' Albert Blázquez, va considerar la importància que té que el nostre país aconsegueixi el seu lloc a Europa, i tres ponents dels quals va recollir algunes de les qüestions plantejades:

José Cepeda:
- Aposta per arribar a la Societat de la Imaginació, de la Creativitat.
- Societat Analògica ---- societat informació, quan hi hagi un ampli nombre de ciutadans connectats a internet, es tindrà que anar profunditzant més.
- Invertir en desenvolupament tecnològic és invertir en el futur tecnològic.
- L'economia és global, la informació és global i el nostre país té un sistema econòmic basat en la construcció i els serveis.
- Globalització de la solidaritat, de la igualtat. Important per a l'Estat parlar bé d'economia, d'ocupació, d'empreses, de mercat de treball i també parlar de la societat de la informació des del punt de vista social, fent arribar missatges que les noves tecnologies serveixen també per millorar el benestar de vida dels ciutadans.
- Passos a donar en la societat de la informació: serveis que es poden donar als ciutadans per a elevar el seu nivell de vida.
- Vertebrar un discurs més social i proper a la gent.

Antonio Cuevas:
- Espanya té el 25% dels pressupostos de generals de l'Estat dedicats a la investigació.
- En Espanya partíem d'un doble retràs:1.- en creixement de la productivitat. 2.- en el grau d'inserció de les TIC.
- Estimular el desenvolupament de les infrastructures.
- Emprendre accions per fomentar la demanda per part de les empreses.
Construcció d'un espai únic europeu de la informació.
- Objectius: 1.- Reduir l'incertesa reguladora. 2.- Augmentar la competència en el mercat de les telecomunicacions. 3.- Garantir un servei públic audiovisual neutral competitiu. 4.- La convergència amb la societat de la informació.
- Reduir la bretxa digital entre municipis.
- Estendre l'abast social
- Desenvolupar l'administració electrònica.
- Programa Ingeni 2010: 1) Aconseguir el 2% del PIB en inversió en I+D en 2010. 2) Arribar al 55% de la contribució privada en inversió en I+D en 2010. 3) Arribar al 0,9% de la contribució pública en inversió en I+D+i sobre el PIB en 2010. 4) Aconseguir una inserció mínima de 1300 doctors a l'any al sector privat a partir de 2010. 5) Incrementar les xifres de creació d'empreses tecnològiques sorgides de la investigació pública fins un mínim de 130 nous empreses a l'any en 2010. 6) Aconseguir la mitjana de la UE en el percentatge del PIB destinat a TIC (passant del 4,8% en 2004 al 7% en 2010).

- Programa Cenit: consorcis estratègics nacionals en investigació tècnica, contempla el finançament de grans projectes integrats d'investigació industrial de caràcter estratègic, gran dimensió i llarg abast científic – tecnològic orientats a una investigació planificada en àrees tecnològiques de futur i amb potencial projecció internacional.

- Programa Consolider: el seu objectiu primordial és incrementar la massa crítica i la excel·lència investigadora. Es basa en quatre pilars: 1.- projecte Consolider: augmentar la grandària mitjana dels grups d'investigació. 2.- Projectes CIBER per a impulsar la investigació d'excel·lència en Biomedicina i Ciències de la Salut. 3.- Programa primera: incentivació, incorporació i intensificació de l'activitat investigadora. 4.- Fondo estratègic d'infrastructures científiques i tecnològiques per a assegurar la disponibilitat i renovació dels equipaments i instal·lacions científics i tecnològics.

- Pla Avanz@: Amb l'objectiu de convergir amb la EU en Societat de la informació, el Pla serà un dels eixos primordials en les polítiques de productivitat del govern , ja que les actuacions en l'àmbit de les TIC reporten guanys immediats de productivitat en el sector serveis. S'estructura en quatre línies estratègiques: ciutadans, PYMEs, Administració Electrònica i Educació.

Pilar Conesa:
- Telecomunicacions: sector que avança molt ràpidament.
- Nou concepte de la vellesa i de saber mantenir-se actiu dins de la societat (sector creixent).
- L'ús d'Internet serà un element indispensable a les nostres vides.
- Canvis cada 5 anys, mobilitat.
- Es preveu que d'aquí al 2015 la bretxa digital no existí.
- Canvis en els hàbits de compra i de relació social.
- Europa lluny dels líders mundials.
- Estratègia de Lisboa: L'objectiu declarat als Caps de Govern en la cima de Lisboa va ser el de fer de la UE l'economia basada en el coneixement més competitiva i dinàmica del món, capaç de fer créixer econòmicament de manera sostenible amb més i millors ocupacions i amb major cohesió social. Allò que es coneix com l'estratègia requereix tota una sèrie de mesures en diversos fronts: el mercat interior, la societat de la informació, l'educació, les reformes econòmiques estructurals, una moneda estable i una combinació de polítiques macroeconòmiques favorable a l'augment i a un finançament públic sostenible.
- Element clau: EDUCACIÓ: apropament a les TICs.

Jose Luis Angoso:
- CISCO fabricant que fa possible el món d'Internet.
- Estimular (oferta/consum) l'ús dels serveis informàtics.
- Quins són els serveis que més estan empenyent l'ús de les Tics?
- Oci – Educació - Sanitat – Pymes – Seguretat - Mobilitat
- Impulsar e-europa 2010.
- El factor clau en la creació de demanda – oferta impulsada per la utilització de serveis públics i empresarials on-line.


Tot l'acte es va anar desenvolupant amb gran atenció per part dels assistents, a dos quart de vuit es feia la cloenda de l'acte amb la darrera taula "La societat del coneixement a Catalunya i Espanya", presentada per la companya na Maria Fernández que va ressaltar com les noves tecnologies estaven revolucionant el sistema tradicional d'informació. Seguidament va presentar als companys:

David Cierco:
- Impuls de la societat de la informació sense complexos.
- Avançar la modernització en totes les seves facetes.
- Importància del Programa Ingeni 2010.
- Que Espanya multipliqui el seu esforç en i+D.
1.- Fomentar les infrastructures TICs adequades.
2.- Generar confiança i seguretat en la xarxa.
3.- Construir una economia digital.
4.- Desenvolupar els serveis públics digitals.
5.- Incorporar a la ciutadania al món digital.
6.- Dotar-nos d'una normativa.
- Aconseguir que els ciutadans i les empreses se sentin segurs.
- Potenciar la participació de tots els ciutadans en la societat de la informació.
- Elaborar noves mesures normatives.
- Objectiu: estendre la banda ampla a tota la ciutadania.

Marc Murtra:
- Les TICs una eina de partit.
- Les TICs canvien les organitzacions però s'han de superar les inèrcies.
- Els sistemes d'informació sorgeixen per gestionar.
- Sorgeix la necessitat d'informació.
- Externalització de la xarxa.
- Comunicació element essencial.
- Aparició blogs, eina que permet contactar directament amb els ciutadans.

Per finalitzar l'acte va intervenir el Primer Secretari del PSC, JOSEP MONTILLA:
- Nova política eficaç del coneixement i que ens consolida en posicions molt competitives.
- Respostes globals: en aquí les administracions públiques han de jugar un paper important
- Millora de la productivitat per competir millor i millora de les nostres infrastructures.
- Reforçar el teixit empresarial de les petites empreses.
- Capacitat d'aprenentatge del propi sistema: parc d'investigació, recerques, Barcelona 22 @...
- Extensió banda ampla i cobertura telefonia mòbil.
- Desenvolupament del Programa Ingeni 2010: programa per assumir la mitjana europea.
- Inserció de la dona en la societat de la informació.
- La societat de la informació no pot ser excloent amb cap col·lectiu social.
- Objectiu amb molt ambició i diàleg permanent.
- Idear plans per a la millora de la societat.

Ella va marxar pletòrica del Museu de la Ciència, perquè actes com aquell feien que la força de gravetat de la seva ideologia socialista continués bategant al centre espacio/temporal del seu cor. Abans d'arribar a la porta de sortida es va acomiadar del Sr. Einstein, i aquest li va regalar les següents paraules:

" L'únic important és no deixar mai de preguntar. La curiositat té la seva pròpia raó de ser. Un no pot evitar sentir un respecte reverencial quan contempla els misteris de l'eternitat... Mai perdis una sagrada curiositat".

Comentaris