L'URBANISME BADALONÍL’urbanisme Badaloní,

Deia el filòsof Albert Camus que sense justícia no hi ha ordre i que l’ordre de les ciutats radica en la seva felicitat. Endreçar la ciutat és intentar posar cada cosa en el lloc que li correspon seguint un disseny previ. Per a ordenar la ciutat, qualsevol que sigui el model a seguir, hi ha que pensar, imaginar, idear i establir un mecanisme per materialitzar el model desitjat. L’urbanisme modern ha creat un instrument a tal efecte que és el planejament urbanístic, encarregat de preveure i dirigir el creixement i l’evolució de la ciutat de la millor forma possible per al bé dels seus habitants.
Mentre en Jaume passeja per la Plaça Pompeu Fabra i es mira els jocs infantils, el mobiliari urbà i el seu modern disseny pensa que l’urbanisme és la disciplina més decisiva a l’hora de definir un model de ciutat. Un raonament que en el cas de Badalona és significatiu, donada la gran importància que han anat adquirint les polítiques urbanístiques en el procés de transformació que ha experimentat la ciutat en els darrers anys. Un urbanisme sostenible que atén la diversitat social i funcional de les persones que en fan ús i hi viuen. Un urbanisme transformador que treballa en el reconeixement de tots els barris i les seves característiques. La remodelació, la transformació de la plaça Pompeu Fabra és la mostra d’un gran espai cívic i amable, de relació i d’identitat per a tots els seus conciutadans. Un urbanisme badaloní que prioritza els espais públics i els equipaments, com el proper gran ambulatori del Gran Sol o el proper equipament cultural de l’antiga Clínica del Carme, amb valor d’ús per a tota la ciutadania.
Badalona ha impulsat la regeneració de la ciutat en els darrers anys i ho continuarà fent en el futur, amb un urbanisme que definirà nous paradigmes per a la transformació d’una ciutat pensada per viure i ser feliç. Els projectes encara per desenvolupar reforçaran un model de ciutat fet de persones i de barris, una ciutat connectada entre els seus barris, amb l’àrea metropolitana i perquè no, amb el món. Un urbanisme de present i de futur que treballarà per a la millora de l’actual situació de l’habitatge per als grups socials més desfavorits o amb més necessitats específiques, per a un ús racional i eficient del sòl, per a un transport públic més eficient que contribuirà a la disminució dels vehicles individuals.
Al passar pel costat de la tirolina i sense deixar-se endur per l’impuls de llançar-se, en Jaume barrina que Badalona és una gran ciutat que sempre ha fet l’esforç creatiu d’inventar-se i de transformar-se dia a dia.

Comentaris