NOU ACORD DEL PACTE DE TOLEDO 2020


 

ACTE PARTIT SOCIALISTA DE CATALUYA:

EL FUTUR DE LES PENSIONS DEPRÉS DEL NOU ACORD DEL PACTE DE TOLEDO

DATA: 2 NOVEMBRE 2020

HORA: 18,30 H.

LLOC: CANAL YOUTUBE PSC

PARTICIPANTS:

RAÚL MORENO: DIPUTAT PSC PARLAMENT CATALUNYA

MERCÈ PEREA: DIPUTADA AL CONGRÉS

 

IDEES COMENTADES:

RAÚL MORENO:

-La Mercè ens explicarà quines han estat els nous acords del Pacte de Toledo.

-La sostenibilitat del sistema de protecció social de pensions sempre ha estat en el punt de mira dels socialistes.

-Venim d’una època (PP) on es va instal·lar un debat sobre si el nostre sistema de pensions es podria allargar en els anys o devien d’anar cap a un sistema  més privat.

-Els/les socialistes sempre hem defensat el nostre sistema públic de pensions, un sistema fort i suficient per poder sostenir-ho i fer-ho eficient, i aplicar els canvis necessaris per adaptar-ho a les necessitats retributives.

-Un sistema que acabi amb les desigualtats entre homes i dones; revalorització de les pensions amb l’IPC real.

-Canvis produïts pacte Toledo quines seran les pensions que tindrem en el futur.

-Tenim una sèrie de debats i ara la Mercè ens explicarà quines han estat les recomanacions aplicades i quines seran les pensions que tindrem en el futur.

 

MERCÈ PEREA:

-Hem estat capaços d’arribar a un text per arribar  a un acord amb el pacte de Toledo.

-Protagonistes molts clars: els nostres pensionistes que han dit que no se’l pot posar punt i final a les pensions públiques.

-Deu mil milions d’euros al mes destinats a pensions. Si el sistema no fos sostenible, la gent pensaria que no és important cotitzar i s’anirien a un pla privat de pensions.

-Aquest text implica un abans i un després. 2013 reforma unilateral del PP.

-Acord amb el pacte de Toledo: debat sobre si el sistema de pensions públic  continua essent sostenible o no.

-Acord que vàrem arribar la setmana passada; aquest acord posa en valor la política; un esforç col·lectiu per fixar uns mínims: el sistema públic de pensions és sostenible i ho hem de fer solvent i suficient amb pensions dignes, per garantir la seva sostenibilitat; sostenibilitat econòmica, pensions vinculades al IPC, i hem de negar-nos a tenir un sistema de pensions mínimes. Els poders  públics es comprometen a què el sistema sigui sostenible.

-Després de 10 anys sense acord: El pacte de Toledo 2020 és un pacte social perquè garanteix el poder adquisitiu. Un pacte que també millora l’acció protectora, un pacte per a les dones, adoptar mesures estructurals per acabar amb la bretxa de gènere, immigrants o  persones amb discapacitat també tenen que tenir respostes amb carreres de cotització inestables. Per primera vegada es posa als joves com protagonistes del sistema públic de pensions, que els joves tinguin la seguretat que el dia de demà tindran unes persones dignes

-Qualsevol reforma que es faci tindrà que passar de nou per el pacte de Toledo. De 37 membres es va aprovar amb una ampla majoria de 30; els únics que van votar en contra van ser VOX. VOX decideix que el text que s’està treballant és un bon text per continuar treballant

-El pacte és important per si mateix.

-Rebutjarem qualsevol reforma que no tingui que veure amb la solidaritat i el repartiment.

-Allò important és que el PP ha entrat dins el Pacte.

-Diàleg social.

-Primer lloc: reforma a la totalitat de l’esmena del PP

-On ens trobem avui? La reforma s’ha de fer en dos temps. El sistema té que ser sostenible i s’ha d’acabar amb el dèficit del sistema.

-Recuperar estabilitat. El sistema necessita més ingressos. Els aconseguirem. Millorar el mercat laboral per a què les cotitzacions tornin a nodrir el sistema i millorar també la fiscalitat.

-L’estat deu assumir les despeses que li corresponguin, sufragar una part del dèficit dels autònoms i no de l’esforç dels treballadors, aquest esforç dels treballadors deu servir per pagar les pensions d’avui.

-Generar confiança i certesa d’aquí al 2023 el govern ha de resoldre el dèficit i fer un Planning.

-Pacte de Toledo: pacte social i plantejament seriós amb la bretxa de gènere. Mesures plantejades: canviar mesura pal·liativa com el complement maternitat (PP), tenim que anar a la temporalitat de les dones que són les que llastren a les dones a l’ostracisme; hem anat també a protegir als immigrants i a les dones víctimes de violència de gènere, i a la viudetat.  

-Reformes que permeten a les dones mantenir les seves carreres de cotització estables, protegir dones, immigrants, discapacitats…, viudetat, incrementar percentatge, tenir en compte a les parelles de fet, col·lectius que mereixen una especial atenció.

-Esforç fiscal; aquesta despesa cau en l’any 50.

-Garantir l’IPC i garantir la sostenibilitat.

-Millorar l’acció protectora. Millorar l’engranatge que no acaba de funcionar bé del sistema.

 

Es passa a un torn de preguntes plantejades:

-La pensió mínima no volem que sigui un sistema de pensions mínimes. Recomanació que diu que volem definir la suficiència i es va agafar la carta social europea article n.10. que defineix que és un salari digne. Garantir un sistema públic de pensions dignes i suficients.

-Carta Social Europea: envers aquest camí hem d’anar. Garantir que les pensions mínimes siguin pujant.

-El sistema és sostenible, el Covid 19 és una circumstancia puntual. El sistema és sostenible allò que hem de fer és actuar a curt, mig i llarg termini, garantir l’IPC. Una part d’aquest Covid li ha fet front els fons Europeus. El desplegament de mitjans d’aquest Covid hem d’explicar-ho molt. Les pensions dels pensionistes durant els anys 2008-2018 van ajudar a què hagués cohesió social, perquè conjuntament amb els ajuntaments van ajudar a moltes famílies.

-El sistema de protecció social ha estat capaç de desplegar mesures i algunes van ser copiades per paises Europeus, com la prestació de l’ERTE; prestacions que han donat cobertura a més de 6000 milions de treballadors i a un milió i mig d’autònoms. El nostre sistema de protecció social és una columna que no podem tocar i hem de protegir.

-Nostre sistema de protecció sempre dóna la car per nosaltres i també pels nostres jove.

-El sistema públic de pensions és un sistema públic de repartiment.

-Ampliar de 35 a 37 anys bases de cotització.

-Fons de reserva  fer un matalàs. El PP ho va utilitzar malament, va tira de la guardiola per pagar pensions, el sistema no tenia suficients ingressos.

-Hem volgut mantenir el fons de reserva perquè la gent ho valora positivament, allò que hem de veure és com s’ha de nodrir.

EL PACTE DE TOLEDO ES UN GRAN PACTO POLÍCTICO I SOCIAL.

 

CARTA SOCIAL EUROPEA:

La Carta Social Europea estableix que ningú ha de tenir una remuneració per sota de l’índex de pobresa, que és de 1.125 euros. Els pensionistes disposen d’un arma molt poderosa, que és el vot. ... El Salari Mínim seria el 60% (1.170) i la pensió mínima el 90% d’aquest (1.053 euros). La Carta Social Europea és el tractat internacional més important en matèria de drets socials).

 

1. Tota persona tindrà l’oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurament elegit.

 2. Tots els treballadors tenen el dret a unes condicions de treball equitatives.

3. Tots els treballadors tenen dret a la seguretat i a la higiene en el treball. 

4. Tots els treballadors tenen dret a una remuneració suficient que els proporcioni a ells i a les seves famílies un nivell de vida decorós.

5. Tots els treballadors i ocupadors tenen dret a associar-se lliurament en organitzacions nacionals o internacionals per a la protecció dels seus interessos econòmics i socials.

6. Tots els treballadors i ocupadors tenen dret a la negociació col·lectiva.

7. Els nens i els adolescents tenen dret a una protecció especial contra els perills físics i morals als que es troben exposats.

8. Les treballadores, en cas de maternitat, tenen dret a una protecció especial.

 9. Tota persona té dret a  mitjans apropiats d’orientació professional, que l’ajudin a triar una professió d’acord amb les seves aptituds personals i als seus interessos.

10. Tota persona té dret a mitjans adequats de formació professional.

11. Tota persona té dret a beneficar-se de quantes mesures li permeten gaudir del millor estat de salut que pugui assolir.

12. Tots els treballadors i les persones al seu càrrec tenen dret a la seguretat social.

13. Tota persona que no tingui recursos suficients té dret a l’assistència social i mèdica.

14. Tota persona té dret a beneficiar-se dels serveis de benestar social.

15. Tota persona minusvàlida té dret a l’autonomia, a la integració social i a la participació en la vida de la comunitat.

16. La família, com cèl·lula fonamental de la societat, té dret a una adequada protecció social, jurídica i econòmica, per aconseguir el seu ple desenvolupament.

17. Els nens i els adolescents tenen dret a una adequada protecció social, jurídica i econòmica.

18. Els nacionals de cadascuna de les Parts tenen dret a exercir, en el territori de l’altra part, qualsevol activitat lucrativa en condicions d’igualtat amb els nacionals d’aquesta darrera, sense perjudici de les restriccions basades en motius imperiosos de caràcter econòmic o social.

19. Els treballadors emigrants nacionals de cadascuna de les Parts i les seves famílies tenen dret a la protecció i a l’assistència en el territori del qualsevol altra Part.

20. Tots els treballadors tenen dret a la igualtat d’oportunitats i de tracte en matèria d’ocupació i de professió, sense discriminació per raó dels sexe.

21. Els treballadors tenen drets a la informació i a la consulta en el si de l’empresa.

22. Els treballadors tenen dret a tomar part en la determinació i en la millora de les condicions de treball i de l’entorn de treball en l’empresa.

23. Tota persona d’edat avançada té dret a la protecció social.

24. Tots els treballadors tenen dret a protecció en cas d’acomiadament.

25. Tots els treballadors tenen dret a la tutela dels seus crèdits en cas de insolvència del seu ocupador.

26. Tots els treballadors tenen dret a la dignitat en el treball.

27. Totes les persones amb responsabilitats familiars i que ocupin o desitgen ocupar una ocupació tenen dret a fer-lo sense estar sotmesos a discriminacions i, en la mesura d’allò possible, sense que hi hagi conflicte entre el seu treball  i les seves responsabilitats familiars..

28. Els representants dels treballadors en l’empresa tenen dret a protecció contra els actes que puguin ocasionar-li un perjudici i deuen comptar amb les facilitats adequades per desenvolupar les seves funcions.

29. Tots els treballadors tenen dret a ser informats i consultats en els procediments d’acomiadament col·lectiu.

30. Tota persona té dret a protecció contra la pobresa i la inclusió social.

31. Tota persona té dret a l’habitatge.

 

 

Comentaris