VILA DALT - VILA BAIX


Els millors pintors,

Sempre a propòsit de la pintura, conta una llegenda, que un dia es va organitzar un concurs entre dos grups d'artistes. Uns eren de vila dalt, els altres de vila baix. Vivien tots en Badaluna i mai deixaven de rivalitzar. Llavors la reina va decidir enfrontar-los en el concurs. Es va col·locar als dos grups de pintors en una sala que una cortina separava en dos espais iguals i, se'ls va encarregar decorar dos murs, que estaven un davant l'altre.
Els de vila dalt van demanar una gran quantitat de brotxes, pinzells i tota mena de colors. Els pintors de vila baix, davant la sorpresa general, no van demanar res.
El dia de la presentació, la reina va acudir amb tota la seva cort. Primer van descobrir els frescs i tot el món es va quedar meravellat. Era un treball insuperable.
Llavors es va destapar el mur dels de vila baix i allà estaven les mateixes figures, els mateixos colors que en el mur pintat pels de vila dalt, però invertits. Els de vila baix s'havien acontentat amb afinar a consciència el seu mur, fins el punt de deixar-lo com un enlluernador mirall.
Les pintures dels de vila dalt es reflectien en aquell mur sense patir les esperitats del mur ni tampoc els inesborrables defectes de la matèria. Les imatges guanyaven en puresa, en gràcia, en lleugeresa, eren molt més belles perquè no sé les podia tocar. En definitiva, tots junts els de vila dalt i els de vila baix, havien creat una obra perfecta per a la ciutat de Badaluna.

Comentaris