LA CRISIS CAPITALISTA

La crisis capitalista

Encenc la radio, parlen de la crisis financera. Agafo el periòdic i llegeixo que el govern dels EUA ha destinat molts diners per a l’adquisició d’accions de bancs privats per tal d’enfortir la confiança del públic en el sistema financer. Una crisis que està atacant al gran sistema capitalista. Ja la mateixa paraula el defineix prou bé: capitalisme vol dir que allò més important és el capital. El capital: el gran déu del segle XXI.
Ens basta donar una ullada al nostre voltant per adonar-nos de quins són els seus interessos i veiem que precisament no són les persones. Quan es parla de capitalisme no tan sols ens referim a una manera de ver l’economia sinó també a una manera de ver el món, un conjunt de valors i conductes que donen com resultat un empobriment general afavorint l’enriquiment d’uns pocs. Aquesta pobresa no es només econòmica sinó també és moral i és espiritual, i és de sentit i és d’esperança.
Qui parla avui dia de crisis de valors?, qui parla que la independència dels éssers humans no és tan sols una independència econòmica, sinó també una independència emocional?, qui parla de la felicitat?
Avui dia cerquem la felicitat en coses que ens donen una felicitat momentània, però no una felicitat real. Són coses que es troben fora de nosaltres, coses exteriors, i peribles, no duren sempre, perquè tot és temporal. Tot canvia i res es manté. Els nostres amics canvien, l’amor es transforma, la roba canvia cada temporada, la bellesa es perd amb la vellesa, els electrodomèstics es malmetren, els fills es casen, un acaba morint, i el món continua transformant-se en mans d’alguns que no creuen en l’ésser humà.
Apago la radio, aplego el periòdic amb totes les crisis del món i em pregunto si hi ha algú què pensi en utopies. Utopia. La paraula ve del grec utopos i significa lloc que no existeix. El futur no existeix, com tampoc existeix ja el passat. El futur es construeix des d’aquest present i es pot construir adreçant tots els nostres esforços envers una utopia, un projecte de societat i de món que contempli la humanització de la terra més enllà d’interessos capitalistes.

Comentaris