EL QUILOVAT DAURAT

El Quilovat daurat,

Obro la bústia de casa i trec una carta; és la nova factura de la llum. Entre la potencia contractada, el número de quilovats i altres dades, al final en un raconet del paper aconsegueixo esbrinar el total de la factura. De cop sento un munt de guspires elèctriques punxant el meu cos i la meva economia. Arribo a casa. Que trist la casa, sense llum, que trist la casa apagada, úter fosc i fred d’aquesta societat escletxada. Encén una espelma blanca. Tinc por d’il·luminar la bombeta del quart de bany, de fregar-me els cabells no sigui el cas que s’electritzin, d’escalfar-me un cafè, de posar a funcionar la rentadora, perquè està clar que el rebut de la llum es dispara anys llum. La llum de l’espelma m’hipnotitza i em deixo en dur a través d’ella en un viatge interior i reflexiu: cal queixar-se, cal aixecar la veu, cal sortir al carrer, és necessari no restar indiferents davant les grans Companyies que han decidit encarir aquelles necessitats bàsiques que ens permeten viure dignament. 
Dins les meves cavil·lacions sobre la pujada abusiva de la llum penso que si Thomas Edison va ser el pare de la bombeta elèctrica, potser necessitem de la màgia d’aquell gran invent per il·luminar com alguns poderosos han decidit convertir un bé ciutadà en un producte de lux. És necessari que l’home treballador, el ciutadà, ens revelem, que impedim que la indiferència ens cobreixi de conformisme i de docilitat. Mentre al nostre voltant escoltem parlar de dèficit tarifari, privatització del sector de les elèctriques, oligarquies, mercats..., veiem que aquells o aquelles que oloren a Gucci, porten Iphon 5,  diamants, segells d’or, viatgen en BMW o en Ferrari no els importa gaire, que moltes famílies amb problemes d’atur, que no poden de donar de menjar als nens, persones grans amb malalties, nadons recent nascuts, passin fred i els hi tallin la llum.
Ara, que la crisi social ens ha apagat de cop la llum dels nostres anhels cal recordar les paraules d’Albert Einstein: “hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l’electricitat i l’energia atòmica: la voluntat”. La voluntat que ens permeti continuar lluitant cada dia pels nostres drets socials i solidaris.


Badalona, 16 novembre de 2014





Comentaris