CAMINAR PER LA IGUALTAT







Avui és divuit de març de l'any dos mil sis. Són les set del matí. Obro els ulls i respiro lentament: un nou dia es presenta davant meu. M'aixeco del llit. Una dutxa calenta acabarà de posar-me les piles alcalines. Em poso el barnús i em preparo un deliciós suc de taronja. Miro per la finestra... Rumio la possibilitat d'agafar el paraigües doncs el cel es mostra carregat de núvols d'argent que em donen la benvinguda.
Dues hores després contemplo des de la finestra del tren com el mar es va allunyant de la meva visió; porto un llibre a la bossa "L'art de la ficció" però prefereixo paladejar el paisatge malenconiós i intermitent, i deixar que la meva fantasia s'enredi amb una secreta teranyina.

"He pensat que agafaré tots els poemes,
els uniré com si fossin un repunt
i faré un petit llibre de color blanc.
Un llibre on vostè serà el protagonista
un llibre que s'allargui en el temps
i que pugui ensenyar als seus nets
i dir-los
- mireu com em va estimar aquesta dona -
amb l'alè d'un home admirat."

"A borbollons
van sortint
pensaments.

M'arronso en les esgarrifances
del refredat. Fred i calor.

Cada pensament
és el meu cap
i el meu cor.

No vull restar-me
amb res de tu.
Deixaré tan sols
que els meus pensaments
corrin a trobar-te."

Surto del meu íntim laberint i escolto que la propera parada és l'estació de Sants. D'allà a la seu del Partit, el trajecte no és gaire llarg, cinc o deu minuts. Són les deu del matí, ja a la porta coincideixo amb altres companyes, ens adrecem a l'ascensor, les portes s'obren i del seu interior surten la Lourdes i el Josep Maria, comenten que van a prendre un cafè. Pugem fins la sala dedicada al company Ernest Lluch. Al fons de la sala, un cartell blau clar, semblant a un trosset de cel, anuncia: Nous temps de vida i treball: garantia d'igualtat per a les dones treballadores.

Miro al meu voltant, encara no ha arribat tothom. Em sec i ullo la documentació que hi ha a la carpeta que m'han lliurat a l'entrada:

1) El programa de la jornada.
2) Un document del ministeri d'administracions públiques sobre l'acord de la mesa general per que s'estableixen mesures restributives i per la millora de les condicions de treball i la professionalització dels empleats públics.
3) Comunicat de premsa (1): El departament de Treball i Indústria impulsa la igualtat d'oportunitats entre dones i homes a la feina.
4) Comunicat de premsa (2): Tot coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañe, anuncia un curs específic per a formar dones com a conductores d'autobusos. Rañe ha fet l'anunci durant l'acte de lliurament del carnet professional a la primera promoció de tot l'Estat de Dones operadores de grua que va tenir lloc a la ciutat de Badalona.
5) L'informe sobre l'avantprojecte de la Llei de garantia de la igualtat entre dones i homes.
6) Ordre 2005, de 28 d'octubre, del Departament de Treball i Indústria, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades a l'establiment de mesures per al foment de la igualtat entre homes i dones en l'àmbit de les relacions laborals a Catalunya, i s'obre la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per al 2005.
7) Manifest 8 de març de 2006: Nous temps de vida i treball: garantia d'igualtat per a les dones treballadores.

Són dos quart d'onze, un cop he mirat tota la documentació m'adono que la sala s'ha omplert, i que pugen a l'escenari la Lourdes i el Josep Maria. Davant la taula dels ponents un rètol vermell es cola als meus ulls:

socialistes.org......socialiestes.org.......socialistes.org......socialistes.org

La Lourdes amb jaqueta negra i una estola verda de llana sua, em fa pensar en els colors de l'equip de Bàsquet de la meva ciutat verd i negre. Tots dos junts fan una bona combinació. Mentre el negre és reflex de serietat i noblesa, el verd es mostra reservat i esplendorós, és el color de l'esperança i l'equilibri, és el color amb el que la Lourdes intuïtivament sap que arribarà el dia en que dones i homes caminarem cada cop més junts. Amb un somriure plàcid als llavis fa la presentació de l'acte. Alguna de les idees que comenta són: la situació de la dona en l'època franquista; la importància d'ampliar la nostra autonomia laboral, la nostra capacitat d'acció i independència. Ens informa que s'ha editat des de la Conselleria de Treball un CD sobre Dona i Treball. " Sembla que cada vegada més sovint els llibres estaran condemnats a estar emmagatzemats en CD ".
Continua, parlant, de la visualització d'accions d'esquerres amb la llei d'igualtat, de les mesures del govern de la Generalitat amb el Departament de Treball i de l'aposta feta amb la figura dels agents per la igualtat. Abans de donar-li la paraula al company Josep Maria, pica d'ullet dissimuladament a alguna companya que deu d'acabar d'incorporar-se a l'acte.

El company Josep Maria amb un to de veu greu però seré i amb un tarannà proper i amistós diu que l'objectiu bàsic des del punt de vista del Partit és la construcció d'una societat molt més igualitària, i que les persones tinguin l'oportunitat de desenvolupar el seu projecte personal. Parla reposadament i es pot assimilar molt bé tot allò que ens va explicant. Assenyala que canviar, comportaments, aptituds, cultures, serà un gran treball que suposarà un gran esforç pedagògic. Diu que hem d'adequar el nostre discurs a les noves situacions, una mirada que sigui bifocal però no esquizofrènica, una mirada que no ens impedeixi veure els arbres del bosc. El Josep Maria va ratificant el seu discurs amb els gestos de la seva mà dreta, és una mà gran i forta. " Deu ser una d'aquelles mans que donen abraçades d'enteresa, amb ganes ".
Seguidament passa a reforçar la seva exposició amb dades i estadístiques que mostren el creixement de les dones al món laboral. Comenta la importància de la incorporació de la figura de l'agent per a la igualtat, pionera a les administracions públiques de l'Estat, per introduir la perspectiva de gènere en totes les accions de la Conselleria. Des de l'escenari fa arribar una salutació a la companya Desirée, dient, que és l'agent que treballa el tema de la igualtat a la Conselleria de Treball.

" Al meu costat dret, a la segona filera, està asseguda l'Imma amb jaqueta negra, camisa de color fúcsia i pantalons texans. Sembla com si els anys no haguessin passat per aquesta dona. La recordo de quan era la primera secretaria de les joventuts socialistes de Barcelona i alguna vegada havia passat per temes de joventut a l'agrupació de Badalona. Dones rosses, castanyes, dones joves amb accions de present, experiències de passat i projectes de futur".

Surto del meu propi segrest i escolto les darreres paraules del Josep Maria que parla del valor de treballar en la negociació col·lectiva i de combinar la vida professional i privada per gaudir d'una major qualitat de vida. S'acomiada de totes les companyes i dóna les gràcies per haver estat convidat a la jornada.

A continuació pugen a l'escenari les companyes que formen la primera taula rodona: la Mar, la Carme i la Marisa, i com moderadora la Pilar. Totes elles ens parlaran de la situació actual de la dona en l'àmbit laboral: accions positives per superar la discriminació de les dones al mercat laboral.
Algunes de les idees que es manifesten per part de les ponents són:
Situació de les empleades de la llar: discriminació laboral.

La dona no té la mateixa promoció que l'home.

Dones cada cop més preparades. Formació continua. Esforç significatiu per part de les dones més enllà del seu àmbit laboral i familiar per tenir un espai i formar-se, preparar-se.

Necessitat d'una revolució cultural en relació a l'àmbit de la publicitat.

Accions positives per superar la discriminació de les dones en el mercat laboral: integració de la igualtat d'oportunitats en les empreses.

La participació laboral de les dones:
- Actualment les dones tenen pitjors xifres de participació que els homes.
- Segregació horitzontal i vertical.
- Pitjors condicions salarials.
- Participació de la dona en menor mesura del teixit empresarial que l'home.

Les polítiques d'ocupació dels darrers anys:
- Han incorporat objectius relacionats amb la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en el mercat laboral.
- L'impacte obtingut dista molt de ser satisfactori.

Un conflicte en dos models de partida:
- Hem heretat un guió d'organització social basat en la divisió sexual del treball. Però només hem canviat el paper de les dones:
àmbit domèstic - dona
estructures laborals - home.
- Un conflicte entre dos models d'intervenció. És necessari pensar en models d'intervenció que qüestionin els models de vida i les estructures socials.

Igualtat en masculí: pretén equilibrar la posició de les dones als homes sense realitzar majors anàlisi d'escenari. Igualtat en femení: posar en valor les necessitats i els models de vida de les dones, intervenint no tan sols sobre els seus perfils individuals sinó sobre el sistema.

La igualtat d'oportunitats en les empreses. Per què és necessari? Les empreses són les unitats en les que es desenvolupen les relacions laborals.

La situació de les dones en el mercat laboral es construeix, en molts indicadors, amb les dades agregades de cada una de les empreses. Poques dades a nivell de les empreses individuals i privades.

Què experiència tenim? Des de fa més de 10 anys existeixen programes institucionals que han estat avaluats i han evolucionat.

La igualtat deu ser entesa com un element bàsic per la qualitat de les polítiques i les organitzacions.

Un cop finalitzen les ponents les seves intervencions, s'obre un torn de paraules, i algunes de les intervencions parlen de:
- El tema de la jubilació en relació a la dona.
- Conciliació treball: casa i feina.
- Nous valors dins de casa.
- Discriminació laboral amb la gent vinguda d'altres països.

Seguidament s'adrecen a l'escenari la segona taula formada per: l'Imma, l'Elisenda, la Núria i com moderadora l'Assumpta per parlar de: La conciliació i els usos del temps: una qüestió d'homes i dones. Alguns dels temes que plantegen són:
- L'aprovació del pacte del temps.
- Treballar per viure i no viure per treballar. Fonamentalment els homes viuen per treballar.
- Importància de canviar estructures socials.
- Polítiques nous usos socials del temps. Una qüestió d'homes i dones: L'ús del temps esdevé una qüestió de homes i dones. Repensar les nostres ciutats, els nostres pobles, per tal que des del planejament urbanístic i des de la planificació dels seus serveis i equipaments, públics i privats, sigui el temps de les persones: exemple, els bancs anys en darrere només obrien als matins i ara tenim els caixers automàtics que es poden utilitzar en qualsevol moment.

M'arriba al cap una frase de Baudelaire: " La forma d'una ciutat canvia més ràpid que el cor d'un mortal ". Encara ens queda molt camí per recórrer.

- Provocar canvis en les sensibilitzacions socials i personals i en la nostra militància.
- Harmonització del temps de les persones, harmonització que s'ha de desenvolupar amb implicació i participació de tots els agents socials.
- Flexibilitat amb els usos i models del temps
- Temps: bé escàs, sobretot per les dones.
- Dones: proposta del Banc de les bones pràctiques.
- Homes i dones visió diferent del temps, del seu ús i de la seva disponibilitat.
- Les dones dediquen una alta dedicació a les tasques domèstiques.
- Incorporar el valor de l'ús del temps personal (preferències diverses).
- Eix vertebrador de l'equilibri físic i psíquic de les persones. Eix de salut.
- Factor de cohesió social.
- Funcionament de què les ciutats funcionin 24X24.
- Analitzar i mostrar noves realitats i necessitats socials.
- Afavorir i promoure bones pràctiques impulsant experiències pilots.
- Afavorir utilització TIC i la seva implantació.
- Voler un ritme de vida més lent i assossegat.
- Projecte: temps de barri, temps educatiu compartit.
- Dossiers del temps.
- Pla concilia: dues reflexions de caràcter general en la manera de concebre el tema del temps:1.- necessitat de conciliar aspectes d'oci, de coses personals, cada vegada parlem més de combinar les diferents facetes, la riquesa com persones sabem que es dóna per la combinació d'elements. 2.- Racionalització dels horaris laborals: una jornada continuada no és una jornada per combinar, ni equilibrar, és més bé, una patologia. Adaptar aquestes hores a les noves realitats socials. Qüestió qualitativa; horaris, com els combinen?. Horaris administració pública: combinar la necessitat de les dones que treballen i la de les dones i homes usuaris.
- Pre-escolar. Tema important: educació.
- L'administració electrònica, eina fonamental, administració que sigui accessible, que no hi hagi horaris i que no oblidi el no haver-hi de traslladar-se físicament.
- Pla concilia no signat per CCOO. Què es proposa en aquest pla? Convertir la qüestió del temps en un eix de les polítiques socials.
- En aquest acord: diferent distribució de la jornada laboral: una hora per dinar, flexibilitzar altres qüestions de drets i permisos. Flexibilitat disposar d'una hora quan hi ha casos de malaltia. Introducció de deu dies de permís pels pares, naixement, acolliment i adopció.
- Els treballadors participen en cursos de formació encara que hi siguin fora del lloc de treball pels drets abans esmentats.
- Llei de garantia de la igualtat entre homes i dones necessitat d'ordenar la legislació vigent en aquest àmbit. Homogeneïtzar criteris d'aplicació. Finalitat: canviar rols. Exemple: permís de paternitat.
- Objectiu últim: canviar l'escenari que tenim.

Un cop finalitzen les ponents les seves intervencions, s'obre un altre torn de paraules, i algunes de les qüestions plantejades són:
-Dones servei domèstic.
- Cultura de la cura: economia al servei dels ésser humans i no els éssers humans al servei de l'economia.
-Incrementar els serveis públics: tenir bones ofertes d'oci escolar.

TEMPS: barrera invisible que implica el no ascens de les dones que no volen renunciar al seu temps familiar. L'administració del temps ens acaba donant la qualitat de vida i les dones no podem rebutjar d'això.

Seguidament la Lourdes i el Primer Secretari del Partit en Josep Montilla fan la presentació del manifest. La Lourdes remarca la importància de fer efectiu el principi d'igualtat de tracte entre homes i dones i l'eliminació de tota discriminació en contra de la dona. Mentre ella està parlant en Josep es manté impenetrable, escoltant atent els missatges de la companya. En Josep porta una jaqueta negra, una camisa blanca amb quadres petits, i una corbata elegant d'un vermell electritzant. El seu front net, sense plecs, ens permet llegir gestos amables i complaents.
Manifesta que com Primer Secretari del Partit té la satisfacció per haver compartit una acció de govern per assolir un compromís entre homes i dones. Parla de les polítiques d'igualtat en el marc del govern d'espanya, assenyalant que les polítiques per la igualtat és un dels pilars que els socialistes desenvolupen en tots els nostres governs; de la igualtat de drets entre homes i dones, fent referència a la composició "paritària" del nostre govern; de l'aprovació llei integral contra la violència de gènere; de les mesures del govern per conciliar la vida laboral i familiar; de la modificació de 21 lleis estatals: com la llei de l'estatut dels treballadors; dels comportaments del Sr. Zaplana, dient, que utilitza la crítica política amb aspectes masclistes, i com els líders del PP estan mancats d'arguments polítics; de la credibilitat política a nivell econòmic del nostre govern (comptes sanejades: darrer exercici tancat amb superàvit); de la Llei de dependència, i finalitza la seva intervenció parlant de l'Estatut, d'una nova espanya plural i del nostre camí federalista.

Essent dos quart de tres del mig dia es fa l'aturada per anar a dinar. S'ha deslligat una borrasca i una pluja fina i prima ens acull al carrer. Tornem de dinar, són dos quart de cinc de la tarda, ha deixar de ploure, i amb puntualitat quasi anglesa comença la darrera taula amb l'Isabel, la Maria, l'Isabel i com moderadora la Dora. Ens parlaran de la Llei Orgànica de Garantia d'Igualtat entre dones i homes, com un instrument que permet aquest canvi estructural. Alguns dels temes que es tracten són:
- Llei que dóna competències a la negociació col·lectiva.
- L'avantprojecte de la llei de dependència.
- Maternitat fet biològica que penalitza a la dona en el fet laboral.
- L'article 4 estatuts dels treballadors: drets laborals.
- Acuit per raó de sexe
- Importància en l'avanç del permís de paternitat.
- Govern valent que està disposat a acomplir tot allò que diu.

A les 7 de la tarda finalitza la jornada; la Lourdes agraeix l'assistència a totes les amigues polítiques que han assistit en el dia d'avui, i anima a continuar treballant juntes i en xarxa per a què cada cop s'estrenyi més el camí per la igualtat.
Torno de nou en tren. No vaig sola, però això no ha impedit que una teranyina vagi teixint els fills del teu record:

"Quan tot passi,
quan creguis que ja no hi sóc,
renaixeré com l'avé fènix
de les meves cendres,
aixecant el vol des del meu cor,
per voltejar pel teu territori,
per veure encara que sigui de lluny
la brillantor dels teus ulls,
i pensar que per un cop la teva llum
va il·luminar de prop
el regne de les meves pupil·les".

"Les dones, plenes d'assossec, mostren somriures als llavis".

Comentaris