EL PONT DEL PETROLI


EL PONT DEL PETROLI,
És un home alt i prim, encara una mica lluny de la cinquantena, amb ulls encuriosits, foscos i profunds, d’aquells que donen la sensació de ser capaços de transportar-te darrere el globus ocular i disseccionar-te minuciosament.

Té humor anglès, que surt de manera imprevista ho mateix que un llamp en un cel ennuvolat; amb un somriure picaresc. Vesteix elegantment d’Armani o Calvin Klein (quasi sempre porta els mitjons de color negre). Viu en una ciutat d’uns 220 mil habitants. Té mans delicades i una ploma de color negre.

Li agrada fer esport i passejar a la vora del mar. La platja de la seva ciutat té quasi 5 Km de litoral i està dividida en distintes zones: la platja de la barca maria, la platja del cristall, la platja del pont d’en botifarreta, la platja del pescadors, la platja dels patins a vela, la platja de l’estació, la platja del pont del petroli, la platja del coco i la platja de la mora. De totes en guarda algun record, però la que més li agrada és la platja dels pescadors a prop de la Rambla.

La platja és un espai obert. Un lloc infinit on el pensament navega en llibertat amb l’ondulació de les ones del mar. Un indret per endinsar-se en les aigües del devenir, (aquelles que mai no són les mateixes), per comprendre que allò important són les coses que l’ésser humà porta endins i ningú no li pot robar.

El cel és gris. És novembre però encara no fa gaire fred. Només un home en bicicleta, una dona i dos avis passegen pel pont del petroli; l’antic pantalà que es va construir els anys seixanta i que es feia servir per descarregar els bidons que els petroliers portaven a la desapareguda refineria, ara s’ha reconvertit en un llarg passeig que acull també una estació meteorològica i oceanogràfica.

En arribar al final del pont gaudeix amb la infinitud del mar, aturant-se en la línia, que divideix o que uneix el mar del cel o el cel del mar. El mar d’un color blau marí li porta al cap imatges recents del passat estiu. S’apropa a llegir el poema d’en Jordi Sarsanedas:

“T’accepto, figura clara,
faula que em convoca
a ser dòcil a una teva
llei de confiança.
Tu, amb gest eficaç
adreces a l’horitzó
la teva meitat de signe
perquè –així ho fantasiejo-
algú d’enllà atengui,
algú respongui per mi.

Ventura feliç:
allò que no vindrà mai
però no deixa de poder venir,
de voler venir.”

Fa mitja volta i marxa. Al mig del pont es creua amb la dona i un gra de sorra esquitxa les seves mirades.

Comentaris